Az Argentinai Magyar Evangéliumi Református Egyházban elhangzó igehirdetések szöveges és meghallgatható hangformátumban is!

2007. január 13., szombat

Újévi prédikáció 2007. január 1.

Lekció: Zsoltárok 37,1-17

Textus: Péld 16,1-9

„Az emberi értelem tervezget, de az ÚR adja meg, hogy mit mondjon a nyelv. 2Minden útját helyesnek tartja az ember, de az ÚR megvizsgálja a lelkeket. 3Bízd az ÚRra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid. 4Mindent rendeltetésének megfelelően készített az ÚR, még a bűnöst is: a veszedelem napjára. 5Utál az ÚR minden fölfuvalkodott szívűt, kezet rá, hogy nem marad büntetlen! 6Szeretettel és hűséggel jóvá lehet tenni a bűnt; az ÚRnak félelme távol tart a rossztól. 7Akinek életútját kedveli az ÚR, azt még ellenségeivel is összebékíti. 8Jobb az igaz úton szerzett kevés, mint a törvénytelenül szerzett nagy jövedelem. 9Az embernek az értelme terveli ki útját, de az ÚR irányítja járását..”

Cím: Ki tervez?

Bevezetés

Páratlan esztendőt kezdünk a mai nappal, ezt nyugodtan kijelenthetjük. Legalábbis matematikai értelemben, hiszen 2007 prímszám, csak eggyel és önmagával osztható, azon kívül, hogy páratlan szám. A mai nappal túljutottunk egy páros éven, amikor focivébé volt, parlamenti és önkormányzati választások Magyarországon, és új főpolgármester lett Buenos Airesben.

Tegnap este kicsit visszatekintettünk az elmúlt esztendőre, azzal, hogy reálisan kell meglátnunk mindazokat a dolgokat, amik történtek, hogy hálát adva Istennek újult erővel tudjunk tovább szolgálni.

A mai alkalommal szeretnénk egy kicsit előre tekinteni, hogy lássuk, mi mindent tartogat a számunkra 2007. Ennek pedig a mottója az a magyar közmondás lehet, amely a Példabeszédek 9,1-nek kissé elkorcsosult változata, mely így szól: Ember tervez, Isten végez. Olyankor szokott ez kicsúszni a szánkon, amikor valami nem egészen úgy sül el, ahogyan azt mi gondoltuk. A bibliai kijelentés értelme azonban tágabb, és erre szeretnék pár gondolat erejéig figyelmet fordítani.

Két egymásra igen hasonlító kijelentés közé helyezett el Salamon király hét bölcs szentenciát. Vegyük ezeket sorra, mielőtt a keret-versekre fordítanánk figyelmünket!

  1. Az ember saját tervei

Kevés olyan ember van, aki nem tervez, és még kevesebb, aki a terveiben könnyen meglátja a hibát. Miért van ez? Mert a terveink olyanok, mint a gyermekeink. Hosszas gondolkodás nyomán születnek meg, és mivel a magunk művei, tökéletesnek látjuk őket. Nagyon nehéz észrevenni benne a hibát, mert igen közel áll hozzánk. Ezt az igazságot fogalmazza meg Salamon e mondatában. Isten azonban felülről és távolról szemléli a terveinket, és látja, hogy milyen irányban haladnak. Ő, mint gondos Atya és szerető Isten, nem akarja, hogy veszedelembe jussunk, hogy kár érjen bennünket, ezért figyelmeztet arra, ha a tervünk hibás.

A jónak látszó terv is sülhet el rosszul, még akkor is, ha sok-sok ember tartja is jónak. Jó példa erre Alaszka. 1867. március 30-án II. Sándor cár eladta Alaszka teljes területét az ifjú Egyesült Államoknak, 7,2 millió dollárért. Ennyiért én is megvenném! Pár évvel később Klondike-ban aranyat találtak, egy Alec McDonald nevű aranyásó tisztán 20 milliót ásott ki. Manapság pedig fekete aranyat, kőolajat bányásznak Alaszka partjainál. Pedig milyen jól jönne mindez a gazdagság a mai Oroszországnak!

Isten megvizsgálja a lelket, tehát ha jó a szándék, és meg is valósítható a terv, akkor segít. Ha egyik sem, akkor kudarcra van ítélve az elképzelés. De inkább mutasson rá az Úr a tervem kudarcra ítéltségére, mint hogy mégis megvalósítsam, és arcra zuhanjak.

  1. Az Úrra bízott terv teljesül!

Nem ez van az Igében! Hanem az, hogy az Úrra bízott szándék! Mi a különbség? Óriási! Én tervezhetek valamit, ami jó célt szolgál, de maga a megvalósítás hibás. Isten azt akarja, hogy a jó cél valósuljon meg, jó módon. Ha szándékozom tenni valamit, akkor tanácsot, segítséget kérek olyantól, aki ért hozzá, aki csinált már olyat. Ha a magam feje után megyek, akkor nem csodálkozhatom, hogyha kudarcot vallok. Isten megáldja a szándékot, azt akarja, hogy Tőle kérjünk tanácsot a megvalósításhoz.

  1. Még a bűnös sem bújhat ki a nagy Terv hatása alól

Sokszor gondolja az ember azt, hogy aki nem hisz Istenben, az kivonhatja magát az Ő törvényeinek a hatásai alól. Nekünk tudnunk kell, hogy ez nem így van. Hiszen azt, aki nem hisz a tömegvonzásban, elmegyógyintézetbe csukják, ha nem törte össze magát az ablakon kilépve. Salamon a környezetében és népe történelmében jól megfigyelhette, mi lett a sorsuk azoknak, akik ki akarták vonni magukat Isten terve, törvénye hatálya alól. Gondoljunk csak Saulra.

Isten nem akarja a bűnt, nem örül annak, hogy vannak elvetemült gonoszok, de ha már vannak, felhasználja őket a terve megvalósulásában, akár úgy is, mint Júdást.

  1. Bizonyos a felfuvalkodott veszte

Azt gondolom, hogy nem azért írja ezt le Salamon, hogy az embert megnyugtassa, ne félj, a szomszédod, aki felfuvalkodott, biztosan a pokolra jut, hanem azért, hogy figyelmeztessen, ha nem vagy te magad alázatos és őszinte szívvel az Isten iránt, akkor te sem kerülöd el a vesztedet! Ezért kell tudni, hogy

  1. A szeretet azonban felette van minden bűnön

Akit a szeretet vezérel, annak nem kell rettegnie a bűntől. A szeretet nem biztos, hogy megóv a bűn elkövetésétől, de segít abban, hogy a következményeit elhárítsuk, vagy legalább a minimálisra csökkentsük.

Aki pedig féli az Urat – ami ugye tudjuk, nem rettegést, hanem tiszteletet jelent –, annak könnyebb megállnia a bűn elkövetése előtti utolsó pillanatban.

  1. A hívőnek még az ellenségeitől sem kell félnie

Olyannyira így van ez, hogy az Úr oltalma alatt még a fizikai ellenségtől sem kell rettegni, mert az Úrral való kapcsolat megóv mindentől!

  1. Áldott dolog a megelégedettség

Végül arról beszél Salamon, hogy az igazi gazdagság a megelégedettség. Az, hogy bármim van, örülök neki, akármennyi van a birtokomban, megelégszem vele. A világ – és nem csak a mai – legnagyobb tragédiája az, hogy az ember nem elégszik meg semmivel. Az emberiség legnagyobb baja nem az, hogy vannak gazdagok és szegények, hanem az, amikor sem a gazdag, sem a szegény nem elégszik meg azzal, amije van. Dickens karácsonyi történetében Bob Crachit hivatalszolga a szegény és Ebenezer Scrooge, a bankár a gazdag. Mégis – mindaddig, amíg Scrooge rá nem döbben a valóságra – az előbbi a gazdag, mert szeretet és istenfélelem veszi körül, az utóbbi pedig magányos, boldogtalan és megkeseredett. Crachitt megelégedett azzal, amije volt – szegénységével, beteg kisfiával –, Scrooge pedig mind többet és többet akart a rengeteg mellé, és nem vette észre hogy közben elveszítette szerelmét, családját, barátait, és kiürült az élete.

Vagy egy utolsó példát. A hetvenes években volt egy los angelesi fekete kisfiú, aki négy testvérével (egyébként hatan voltak) együtt énekelt, zenélt. A rokonszenves és tehetséges fiúra felfigyeltek, szerződtették, és sztárt csináltak belőle. Rengeteg lemezt eladott, nagyon gazdag lett, Beverly Hills legdrágább részén lakik, milliós vagyonával jó dolgokat is cselekedhetne. E helyett kisgyerekeket molesztál, egészsége tönkrement, emberileg is, erkölcsileg is egy roncs. Pedig kisfiúként templomban énekelt.

Befejezés

Biztos Jacko sem ezt tervezte annak idején. De nem hallgatta meg, mit szól Isten a terveihez, és félrecsúszott az élete. Lehet, hogy kicsiben, de te is így jártál, vagy így járhatsz, ha nem figyelsz mindarra, amit Isten mond.

A két mondat, amely közrefogja a hét többit, egy kicsiben különbözik egymástól. Az első azt mondja, hogy az Úr adja meg, mit mondjon a nyelv, az utolsó, a 9. vers pedig azt, hogy Isten irányítja az ember lépteit. Nem csak arról kell tehát megtudakolni Isten szándékát, hogy mit tegyünk, hanem arról is, mit mondjunk, vagy hová menjünk. Ha minden tervedet és szándékodat az Úr elé viszed, akkor lehetsz csak biztos abban, hogy jó sül ki a végén abból, amit kigondoltál. És ha hallgatsz az Úr kiigazító javaslataidra, és hajlandó vagy megváltoztatni, sőt teljesen el is vetni terveidet, ha az Úr úgy látja jónak.

Még csak hatszáz-egynéhány perc telt el 2007-ből. Nem késő még mindezek fényében módosítani ezévi terveidet és fogadalmaidat.

Nincsenek megjegyzések:

Magamról

Ötven éve megalapított, bár közel nyolcvan éves múltra visszatekintő evangéliumi gyülekezet vagyunk Buenos Aires szívében. Magyarul hirdetjük azt a JÓ HÍRT, hogy JÉZUS KRISZTUS MEGHALT HELYETTÜNK ÉS ÉRTÜNK A KERESZTEN, A HARMADIK NAPON PEDIG FELTÁMADT.