Az Argentinai Magyar Evangéliumi Református Egyházban elhangzó igehirdetések szöveges és meghallgatható hangformátumban is!

2006. november 26., vasárnap

Prédikáció 2006. november 26.

Lekció: Ef 6,11-18

Textus: Kol 3,12-17

Öltsetek tehát magatokra - mint Isten választottai, szentek és szeretettek - könyörületes szívet, jóságot, alázatot, szelídséget, türelmet. 13Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen: ahogyan az Úr is megbocsátott nektek, úgy tegyetek ti is. 14Mindezek fölé pedig öltsétek fel a szeretetet, mert az tökéletesen összefog mindent. 15És a Krisztus békessége uralkodjék a szívetekben, hiszen erre vagytok elhívva az egy testben. És legyetek háládatosak. 16A Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel, és intsétek egymást zsoltárokkal, dicséretekkel, lelki énekekkel; hálaadással énekeljetek szívetekben az Istennek. 17Amit pedig szóltok vagy cselekszetek, mind az Úr Jézus nevében tegyétek, hálát adva az Atya Istennek őáltala..

Cím: A keresztyén öltözet

Bevezetés

Általában úrvacsora után halljuk e szavakat a buzdítás keretében. Volt már, hogy elgondolkoztál rajta, mit jelentenek ezek az intések? Itt az alkalom. Tegyük meg együtt! Mintha egy divatbemutatót látnánk… Hogy kell kinézzen egy keresztyén? De nem öltözködési tanácsok következnek!

  1. „Kifelé” keresztyénné válni

Először tegyük fel a kézenfekvő kérdést: miért is kell felölteni mindezeket? Mert ez az egyenruhánk! Az egyenruhát viselőnek azért van szüksége a többiekétől elütő ruházatra, hogy az emberek felismerjék, és ez által be tudja tölteni küldetését. A rendőr, fekete ruhában, tányérsapkával, bottal, fegyverrel, hogy a vonaton rögtön felismerjük, és ha baj van, neki szóljunk. A nővér, fehér köpenyben, fityulával, hogy a kórházban egyből tudjuk, kitől kérjünk segítséget. Az áruházban a piros pólós fiú, akin nagy NORTE logó van, hogy tudjuk, ha ő kezdi pakolni a bevásárolt dolgainkat, akkor házhoz fogja szállítani és nem ellopni. A katonának pedig olyan ruhája van, amiből egyből kiderül, hogy milyen fegyvernemnél szolgál, milyen alakulatnál, és így a másik katona rögtön tudja, hogy társa hidat tud építeni, ágyúval lőni, vagy F-16 Falcont vezetni.

A mi egyenruhánk rangjelzése ez a három dolog: választott, szent és szeretett. Isten választott ki bennünket „a nagy tömegből”, arra, hogy a követői legyünk. Megszentelt, azaz a sajátjává tett, mert a szent ezt jelenti: az Isten tulajdona. És az Ő szeretete megmutatkozik rajtunk, legelsősorban abban, hogy megmentett bennünket a halálból és annyira szeret, hogy még mindig küszködik velünk. A katonák között a rangra büszkének illik lenni. A keresztyéneknél hálásnak, mert nem a mi érdemünk ez.

Ruházatunk további jellemzőit is felsorolja Pál:

Könyörület: nemcsak a távoli idegenekkel, de a szeretteinkkel szemben is. Néha oly könyörtelenek tudunk lenni…

jóság, alázat, szelídség, türelem: olyan tulajdonságok, amire az átlagember azt mondja: szép, de teljesíthetetlen, főleg manapság… De Jézus, s vele kegyelme, de a követelmények nem változnak! Ma ugyanolyannak kell lennie a keresztyénnek, mint 2000 évvel ezelőtt. Aki azt mondja, hogy ez lehetetlen, mert más időket élünk, az nem érti a keresztyénség lényegét! Mindezeket szellemben kell felölteni, mert ha csak testben öltjük fel, lefoszlanak rólunk! Angliában egy ember eldobható papírruhában szállt fel a hullámvasútra. Képzelhetitek, hogy szállt ki…

egymás elviselése a legnehezebb, a keresztyénségünk egyik próbaköve. „Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást.” (Jn. 13.35) Nem vagyok különb a másiknál. A mai világ ez ellen hat! Elhiteti sokakkal, hogy több vagy, jobb vagy a másiknál, legalább egy picivel. A keresztyén embernek is van önbecsülése, és ez helyes. De anélkül, hogy ezáltal a másikat lenézné.

megbocsátás: más szavakkal: ne légy irigy! A keresztyénnek kötelessége megbocsátani. Lásd Mi Atyánk… „Bocsásd meg a mi vétkeinket, amiképpen mi is megbocsátottunk az ellenünk vétkezőknek.” Úgy is lehet ezt értelmezni, hogy úgy bocsásd meg, ahogy mi megbocsátunk, vagy csak akkor bocsásd meg, ha mi megbocsátottunk…

végül a szeretet: mint egy ruhakapocs, vagy öv, ez tartja össze az egész öltözetet. Ha nincs, szégyenszemre ruhátlanokká válunk, fázunk, védtelenek leszünk.

Mindezek mintaképe Jézus Krisztus – tőle lehet csak eltanulni mindezeket!

  1. „Befelé” keresztyénné válni

Krisztus beszéde lakjon… Sok embert ismerek. Van, akinek tudom a nevét, meg egy-két dolgot, és van olyan, akiről komoly, belső dolgokat is tudok. Mindkettőt ismerem, de igazi „kapcsolatban” azzal vagyok, akit valóban jól ismerek. Ennek megfelelően teszem fel a kérdést: köszönőviszonyban vagy Isten szavával, régi ismerősként találkozol vele időnként, vagy családtag? Pál nem arra buzdít, hogy állandó idézgesd a Bibliát, hanem arról, hogy a szelleme lakjon benned. Ismerd, élj vele amilyen sűrűn csak lehet, és ha alkalmad adódik rá, bátran használd! A rhémáról, az élő igéről van tehát szó!

A bölcsességgel való tanítás azt jelenti, hogy a keresztyén ember megfontolt, mint Jézus, aki nem hirtelen haragjában tisztította meg a templomot! Ha alaposan elolvassuk a Bibliát, akkor látjuk, hogy Jézus Virágvasárnapon bevonult Jeruzsálembe, bement a templomba, látta az árusokat, majd kiment Bethániába éjszakázni, és csak másnap zavarta ki kötéllel őket a templomból!

Bennünket az ige segítségével végzett intés különböztet meg a világtól. A mai világban már a Büntető Törvénykönyvre sem lehet hivatkozni, mert egy jó ügyvéd mindent ki tud dumálni. Isten törvényét azonban nem lehet kijátszani, kimagyarázni, akármilyen jól tudunk is bánni a szavakkal.

Végül pedig a Jézus nevében szólni és cselekedni mögött az bújik meg, hogy ha nehéz elhagyni valamilyen bűnt, vagy szokást, jusson eszedbe, hogy Jézus mindent lát és hall. A keresztyénnek úgy kell élnie, hogy ne kelljen szégyenkeznie Jézus előtt!

  1. A kettő találkozása: a békesség és a hála

Ne feledd, hiába vagy „kifelé” keresztyén, ha „befelé” nem, és fordítva.

Egyszerűen lehetetlen a keresztyén élet, ha nincs belül Krisztus békessége. Ezen csúszunk el sokszor. Jézus békessége nélkül akarunk dönteni, és ez meglátszik. Sok ember küszködik azzal, hogy keresztyénnek akar látszani, és nem sikerül. Balul ütnek ki a dolgok, az emberek nem értik, amit mond, fogcsikorgatva próbálja szeretni ellenségét, de meglátszik rajta, hogy gyűlöli, és így tovább. Egy-egy alkalommal még a legkomolyabb hívő is beleesik ebbe a csapdába. A lényeg az, hogy keresztyént „játszani” nem lehet. Vagy keresztyén vagy belül, azaz valódi keresztyén vagy, ami kívül is meg fog látszani, erőlködés nélkül, vagy nem vagy belül keresztyén, azaz nem adtad még át az életedet Krisztusnak, és akkor hiába erőlködsz azon, hogy keresztyénnek nézzél ki, nem fog sikerülni. Ha pedig mégis, akkor jaj neked, mert látszat-keresztyénséged félrevezet embereket, és az ő üdvösségük rajtad kéretik számon az ítéletkor.

Röviden tehát: hiába aggatsz magadra bármilyen jelmezt, nem válsz keresztyénné. De ha átadod az életedet a Megváltó Úr Jézusnak, akkor meglesz előbb-utóbb mindened, amiről Pál írt.

Befejezés

Íme a keresztyén ember ruházata. Ez nem ruhatár, ne válogass belőle, hanem védőöltözet, vagy páncélzat, amit muszáj felvenni. Ha valamelyiket otthon hagyod, az ellenség golyója ott megsebezhet!

A felöltözködés nem fakultatív! Nem nekünk adatott meg annak eldöntése, hogy szükség van-e ezekre. Örülsz, vagy dühít ez, akkor is tény. Aki Jézus Krisztustól elfogadta az életét, az el kell fogadja ezt is. De ki az az őrült tűzoltó, aki azbesztruha nélkül megy be az égő házba, vagy a fuldokló, aki visszautasítja a mentőövet? Az, aki visszautasítja Jézus Krisztust, ilyen. Te ne legyél…

Nincsenek megjegyzések:

Magamról

Ötven éve megalapított, bár közel nyolcvan éves múltra visszatekintő evangéliumi gyülekezet vagyunk Buenos Aires szívében. Magyarul hirdetjük azt a JÓ HÍRT, hogy JÉZUS KRISZTUS MEGHALT HELYETTÜNK ÉS ÉRTÜNK A KERESZTEN, A HARMADIK NAPON PEDIG FELTÁMADT.