Az Argentinai Magyar Evangéliumi Református Egyházban elhangzó igehirdetések szöveges és meghallgatható hangformátumban is!

2008. december 6., szombat

Advent I. vasárnapi Igehirdetés 2008. november 30.

Buenos Aires
Írta: Tóth L. Kristóf lelkész. Az igehirdetés meghallgatható ide kattintva
Lekció: Máté 5,1-37
Textus: Galata 6,6-8
  6Akit pedig az igére tanítanak, az minden javából részesítse tanítóját. 7Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is: 8mert aki a testének vet, az a testből arat majd pusztulást; aki pedig a Léleknek [szellemnek] vet, a Lélekből [szellemből] fog aratni örök életet.
Cím Egyenes

Bevezetés
Kedves testvérek!
Advent első vasárnapjához érkeztünk, ahogy a múlt vasárnapi igehirdetésben már utaltam rá, az egyházi év első vasárnapjához. Krisztus eljövetelére készüléssel kezdődik a ciklus, és ide tér vissza minden évben, egy kicsit emelkedett szinten. Mint egy spirál haladunk tovább, mindig visszatérve a ciklus (év, évszak, és hasonlók) egy-egy adott pontjára, de egy kicsit több tapasztalattal. Az adventi időszakban a karácsonyra készülünk, igyekszünk jobban kihasználni az időnket, a tavaly rosszul kiválasztott ajándékok helyett bölcsebbet készíteni vagy vásárolni, a fát szebben feldíszíteni és így tovább. Visszatekinthetünk, de nem változtathatunk azon, ami megtörtént. Megtehetjük persze, és ez a rossz megoldás, hogy a korábban elkövetett hibáink, bűneink felett kesergünk, sajnáljuk miatta magunkat, de sokkal jobb, ha továbblépünk és inkább tanulunk belőlük, hogy újra ne kövessük el őket. 
Amit tehát ma teszünk, annak hatása lesz a elkövetkezőkre, és bizonyos részét – nem az egészét – szabályozhatjuk. Tulajdonképpen pont erről beszél Pál a galatáknak – valószínűleg nem az adventi időszakban írt levelében –, amikor azt mondja: Ki mint vet, úgy arat. Márpedig ha egyenes, tiszta, becsületes embereket akarunk magunk körül, akkor nekünk is egyenesnek, becsületesnek kell lennünk.
1. Egyenesség: függőlegesen
Mi az egyenes? A geometriában ezt a meghatározást tanultuk: két pont között a legrövidebb út. A legegyszerűbb, a legáttekinthetőbb és a legkevesebb fáradságba kerülő út. A fizikában a testek a leggyakrabban ezt az utat választják. A golyó nem repül össze-vissza, miután kilőtték, legfeljebb a tömegvonzás hatására leesik egy idő után. A biológiában is az egyenesre törekszenek az élőlények. A fák törzse többnyire egyenesen tör az ég felé, a ragadozó egyenesen rátámad a prédájára. Csak a macska kerülgeti a forró kását… 
Érdekes módon az ember mintha nem is ismerné ezt az eljárást, legalábbis az alkalmazásában messze le lenne maradva a teremtett világ többi összetevője mögött. Az emberre sokkal inkább az jellemző, hogy kerülőutakon jár. Ugye a férfiak azt szokták mondani, hogy ha egy nő azt mondja, nem, az azt jelenti: talán, ha azt mondja, talán, az azt jelenti, igen, és ha azt mondja, igen, akkor azt közvetíti ezzel, hogy soha. De ez nem vicc, tényleg annyira kerülő és görbe utakon járunk, hogy észre se vesszük. Egyszer valakivel beszélgettem, és közben megkérdezte: „Lehetek őszinte?” Visszakérdeztem: „Eddig nem voltál az?” Egy politikus hazugsága lelepleződött és az volt a mentsége, hogy az ellenoldal is legalább olyan mértékben hiányt szenved az igazmondásban. Ez lehet mentség? A tolvajtól lopni nem bűn? De nem a politikusokat akarom jó útra téríteni, hanem azt szeretném, ha a keresztyének egyenesek lennének, és minél több egyenes keresztyén lenne, és a végén nem lenne más, csak egyenes keresztyén, akik közül nehezen lehet kiválasztani azt, aki a legegyenesebb. Mert ma sajnos csak a görbék közül válogathatjuk ki a legkevésbé görbét, aki még mindig nagyon de nagyon messze van az egyenestől.
Az egyenesség azt jelenti, hogy amit mondunk, az úgy van. A cserkész egyeneslelkű és feltétlenül igazat mond – hirdeti az első cserkésztörvény. A keresztyénnek elsősorban Isten irányában kell egyenesnek lennie. Ez azt jelenti, hogy az imádságai hitelesek, a bűnvallásai őszinték, a fogadalmai sziklaszilárdak. Ezt annak tudatában kell gyakorolnunk, hogy tudjuk – a Biblia tanít rá –, hogy Isten mindentudó, és ebbe az is beletartozik, hogy nem marad titokban előtte semmi. Csak azért nem olvassa a fejünkre a bűneinket, és várja meg, hogy mi magunk valljuk meg, mert úriember, és tudja, hogy sokkal jobban megbánjuk a bűneinket, ha magunk ismerjük fel.
Istent nem lehet átverni, becsapni, sem titokban tartani előtte valamit. Amikor mégis megpróbáljuk – és milyen sokszor! – akkor szomorú lesz, mint én, amikor a lányom nem mond el valamit, ami rosszat tett, hanem én jövök rá. Elszomorodom, mert úgy érzem, hogy félre akart vezetni. „Istent nem lehet megcsúfolni.” – fogalmaz Pál, tehát nem lehet csúfot űzni belőle, nem lehet becsapni. Ezért jobban járunk, ha meg se próbáljuk.
2. Egyenesség vízszintesen
Az Istennel szembeni egyenesség a függőleges irányú egyenesség. De Pál beszél az emberek egymás iránti egyenességéről, a vízszintes egyenességről is. Előhozza a régi tapasztalatot: Amit vetsz, az fog kikelni. Ha búzát vetettél, ne várj napraforgót, ha diófát ültettél, ne várj róla barackot. Ha félrevezetted az embertársadat, ne csodálkozz, ha ő ezt viszonozza. 
A Máté 7,12-ben (a Hegyi Beszédben) Jézus így foglalja össze: „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény, és ezt tanítják a próféták.” Amit tehát Pál tanít, nem újdonság, nem is Jézus hozta be, hanem már a törvény és a próféták – azaz az ószövetségi iránymutató iratok – is erre tanítottak. Nem hiszem, hogy modern felfedezés lenne az, hogy amit ad az ember, azt kapja vissza. Ha pofont, akkor pofont, ha simogatást, akkor simogatást. Legalábbis így kellene lennie. De a tapasztalat azt mutatja, hogy ha simogatásért nem jár feltétlenül simogatás, kaphatunk cserébe pofont is, a pofonért a lehető legritkább esetben kapunk simogatást cserébe. Az sem lehet egy új találmány, hogy addig, amíg az emberiség nagyobbik része ezt meg nem érti és el nem kezdi gyakorolni, addig nem lesz egyetértés és békesség a földön. Az emberek közti egyenesség megvalósítására pedig egy egyszerű mód adódik: Jézusé, aki ezt mondja a már idézett Hegyi Beszédben, ezúttal a Máté 5,37-ben: „a ti beszédetekben az igen legyen igen, a nem pedig nem, ami pedig túlmegy ezen, az a gonosztól van.” Ehhez kevés bátorsággal hozzáteszem: a gondolatotokban és a szándékotokban is, ne csak a szavatokban!
3. A testből test lesz, a lélekből [szellemből] lélek [szellem]
Csakhogy az egyenességhez, az igen igenként használatához, a simogatáshoz erőfeszítésre van szükség. Annak ellenére, hogy tudósok megállapították: ahhoz, hogy rámosolyogjak valakire, sokkal kevesebb energiára van szükségem, mint hogy mérges arcot mutassak neki. Annak ellenére is, hogy tudjuk, a jótett helyébe jót várj, vagy hogy kard által vész, ki kardot ragad. 
Az ember ilyen furcsa módon működik. A könnyebb dolgot csinálja meg nehezebben, mert nem hiszi el, hogy az a könnyebb. Erőlködik, hogy megcsináljon valamit, mert nem tudja elképzelni, hogy már elvégezte helyette valaki – ingyen. Jézus elvégzett mindent, ami az ember üdvösségéhez, boldogságához kell. Mindent megszerzett és elrendezett ahhoz, hogy az ember békességben éljen, és az életében eredményesen harcolhasson a bűn minden formája ellen. De az ember ilyen furcsán működik, és ezért kell időről időre, évezredek óta figyelmeztetni ara, hogy ha a testét engedi uralkodni, akkor a teste nem fog szemérmeskedni és átveszi a hatalmat. Ha viszont engedi, hogy a szelleme uralkodjon, akkor lelki emberré lesz, akit nem a földi dolgokra való vágyak irányítanak, hanem aki a mennyben látja az útja végét. A test útja a pusztulás, a szellemé az élet. Nem csak azért, mert a test elhasználódik egy idő után, akármennyire is vigyáz rá az ember, előbb vagy utóbb felmondja a szolgálatot, a szellem pedig sokak szerint halhatatlan, hanem azért, mert a test az, amelyikbe a Sátán bele tud akaszkodni és a pusztulásba tudja rántani az embert rajta keresztül. A Sátánnak viszont semmi köze az ember szelleméhez, mert az az Istenével van kapcsolatban.
Befejezés
Kedves testvéreim! 
A mai nappal beléptünk az advent időszakába, melynek során közeledünk az Úr Jézus testet öltésének az ünnepéhez. Legyen az idei készülődésünk egyenes, ahogyan egyenes vonalban haladunk a december 25 felé. Az adventünk és a karácsonyunk olyan lesz, amilyenné mi tesszük. Ha hitetlenkedéssel, önzéssel, haraggal vagy közönnyel várjuk, akkor szörnyű lesz. Ha bizalommal, nyitott szívvel, békességgel közeledünk hozzá, akkor áldott lesz. Isten ajándékai készen állnak, de csak azok találják meg őket, akik keresik.
Végezetül legyen ez az advent az egyenesek adventje. Éljünk a legrövidebb út előnyeivel, menjünk egyenesen oda az Úrhoz és vele beszéljük meg minden gondunkat, kérdésünket és örömünket. Embertársainkkal pedig legyünk őszinték és szeretetteljesek. Így töltsük be az Isten törvényét. 
Ámen! 


Nincsenek megjegyzések:

Magamról

Ötven éve megalapított, bár közel nyolcvan éves múltra visszatekintő evangéliumi gyülekezet vagyunk Buenos Aires szívében. Magyarul hirdetjük azt a JÓ HÍRT, hogy JÉZUS KRISZTUS MEGHALT HELYETTÜNK ÉS ÉRTÜNK A KERESZTEN, A HARMADIK NAPON PEDIG FELTÁMADT.